‘De natuur is een spiegel voor ons’

0
492

De helende kracht van bomen

Voor Claire Smulders is de natuur een goede vriend. Ze komt er tot zichzelf. Als spiritueel gids neemt ze mensen mee het bos in, zodat die dat ook kunnen ervaren.

Claire Smulders is vakdidacticus Chinese taal en cultuur aan de Leidse universiteit en daarnaast spiritueel gids in de Japanse traditie van het bosbaden. De invloed van de natuur, meer specifiek de helende kracht van bomen, is voor haar zeer waardevol. Zij neemt regelmatig een groep mensen mee om hen de natuur te laten ervaren. Ik spreek haar in haar woning waar natuurlijke elementen opvallend aanwezig zijn. De grote ramen geven een goed zicht op de prachtige bomen op het plein voor haar huis. Natuur noemt ze de omgeving waarin ze tot zichzelf komt, tot haar essentie.

‘Met elke plant kun je verbinding voelen’

Smulders: ‘Ik voel me een onderdeel van de natuur. Het is een goede vriend. Iedereen voelt zich weleens eenzaam, maar sinds ik met de natuur bezig ben, voel ik heel sterk dat alles met elkaar verbonden is. Ik ben zelf erg gericht op de bomen en de ‘stem’ van de wind, maar je kunt met elke plant die verbinding voelen.’ (lees verder onder de foto)

Boomschors

Haar ervaring is dat het voelen van die verbinding beter gaat als je je zintuigen openstelt, als je de kleur en vorm van de bladeren ziet, de boomschors ruikt, de vogels hoort en de wind voelt. Met het activeren van de zintuigen begint ze elke wandeling. ‘De mensen die ik begeleid, komen met een hoofd vol gedachten binnen. In dat bos gebeurt er iets met ze. Ze zakken als het ware in zichzelf. Ze worden geraakt door de verbinding die ze ervaren met de aarde en hun diepere zelf. Bijna onmiddellijk zakt het stressniveau. De natuur is een spiegel voor ons. Door respectvol met al je zintuigen op te nemen wat er om ons heen is, weet je wat die plek je te zeggen heeft. Je krijgt dan als het ware een uitnodiging van de natuur, waardoor je dingen ziet die je kunt interpreteren als een boodschap aan jezelf.’

Ziek

Smulders begon aan de opleiding tot spiritueel gids in de natuur na een sabbatical in Nieuw-Zeeland. Daar voelde ze de verbinding met de natuur intens. Terug in Nederland werd ze ziek; ze kreeg borstkanker. Smulders: ‘De dag dat ik klaar was met de behandeling las ik over een opleiding waarin de helende werking van de verbinding tussen mens en natuur centraal staat. Dat was precies hoe ik het voelde. Ik ben een gelovig, spiritueel mens. Ik denk dat de essentie van het christendom de liefde is en in de natuur voel ik die in de meest brede vorm.’

Jolly van der Velden