‘Hoe kan ik een beter mens worden?’

0
708

Hindoeïstisch priester Kris Rangoe over het Navrati-feest

In de vredesmaand september wordt het hindoeïstische feest Navrati gevierd, waarin de overwinning van het goede op het kwade centraal staat. Pandit Kris Rangoe vertelt erover. 

Kris Rangoe is hindoeïstisch priester of pandit bij de stichting bhadjan Surnamie Sanskratiek bhadjan Mandlie (SSBM). Vanuit deze functie is hij actief in de tempel, maar ook houdt hij zich bezig met sociaal werk in de stad vanuit de Hulp Balie. Volgens de website kunnen mensen daar terecht voor begeleiding in de breedste zin van het woord, zoals schuldhulpverlening en juridische hulp maar ook thuiszorg.

In Den Haag wonen ongeveer 50.000 hindoes. Rangoe hoort bij een liberale, Vedische stroming binnen het hindoeïsme, waarbij man en vrouw op gelijke voet staan. Thuis heeft hij in een van de kamers een kleine tempel, die voor hem een rustpunt vormt. ‘Ik maak elke dag een vuuroffer van sandelhout, waarmee ik de moedergodin Durga eer. Daarin gaan alle negen energieën van haar met mij mee. Iedere verschijningsvorm van de vrouwelijke energie heeft een eigen expertise. De ene is voor kennis, de ander voor liefde, voor ontvankelijk zijn, voor wijsheid, kracht of moeder zijn. Het dagelijks offeren brengt mij in balans, los van de hoogtijdagen waarop ik er nog intenser mee bezig ben.’ Hij vervolgt: ‘Vrouwelijke energie is niet alleen voor vrouwen. Het gaat erom hoe ik mijzelf als man inzet binnen mijn gezin, werk en de samenleving. Het gaat om persoonlijke reflectie en de vraag hoe ik een beter mens kan worden en daar heb ik als man net zo goed mijn vrouwelijke intuïtie voor nodig. Ik kan die bijvoorbeeld goed gebruiken in mijn hulpverlenersgesprekken.’

Mededogen en begrip

Het feest Navrati gaat in de basis over verering van de goddelijke krachten en de overwinning van het goede op het kwade. Dat kan op persoonlijk niveau gestalte krijgen, bijvoorbeeld door mededogen en begrip te hebben voor anderen of door niet te snel boos te worden. Het gaat ook verder, door het wereldgebeuren met actuele conflicten in de gebeden te betrekken. Er worden speciale mantra’s gereciteerd om in de juiste sfeer te komen. De traditie schrijft voor dat er tijdens deze dagen vegetarisch wordt gegeten; er worden ook geen eieren en alcohol gebruikt. Verder kan iedereen er een persoonlijke invulling aan geven. De meeste mensen beginnen ’s ochtends met vasten en gebeden, maar sommigen staan al in de nacht op om bepaalde zoetigheden klaar te maken die ze willen offeren. Buren of familie zoeken elkaar niet op om samen te bidden, al houdt men tegenwoordig in de tempels in deze periode toch vaker een korte dienst. Voor Kris Rangoe zijn deze negen dagen vruchtbaar. Het is een periode die hem rust brengt. ‘Ik voel mij door Navrati meer verbonden met het universum; met de aarde, de hemel en de ruimte. Lichaam en geest komen meer in balans en als je zelf goed bent opgeladen, kun je meer voor anderen betekenen.’ Jolly van der Velden

Navrati (spreek uit: nauráti) betekent letterlijk ‘negen nachten’. Het is een hindoeïstisch feest dat dit jaar gevierd wordt van 26 september t/m 4 oktober. Vrome hindoes houden op één of op meer van deze dagen een offerdienst met mantra’s en gebeden, dit gebeurt meestal thuis. Centraal staat de verering van Durga, de hindoe-moedergodin met haar negen vormen van vrouwelijke energie en haar overwinning op het kwaad. De gelovigen streven een persoonlijke reflectie op hun handelen na: een lichamelijke, spirituele en mentale zuivering..