Ook voor oud verdriet is plaats in Delft

0
380
‘Lichtjes voor Delft’ biedt in de gedachtenismaand november de gelegenheid om een kaarsje aan te steken voor een overleden dierbare. Met tram 1 ben je vanuit Den Haag zo in Delft. En wie weet, inspireert het tot een vergelijkbaar initiatief in Den Haag.

Ik sta op de Markt van Delft voor de Nieuwe Kerk. Op de grond een groot, rood hart. ‘Lichtjes voor Delft’ staat op kraampjes ernaast. Een kleuter zet voorzichtig een brandend waxinelichtje op het hart. ‘Voor lieve opa, ik mis hem’, had z’n moeder voor hem op de flipover geschreven. Naast het hart spelen jonge mensen klassieke muziek. Dit jaar Duo Camerata. Vrijwilligers uit de verschillende kerken reiken de waxinelichtjes uit, met daarbij een kaart met een bemoedigende tekst. Soms ontstaan er ook korte gesprekjes, over de betekenis van de dag of over geleden verlies. ‘Lichtjes voor Delft’ is een jonge traditie. Zeven jaar geleden werden de predikanten Fred van Helden en René Strengholt (sinds kort stadspredikant) getroffen door zo’n initiatief in Apeldoorn. Inmiddels wordt deze mogelijkheid van gedenken, met een korte dienst ter afsluiting in de Nieuwe Kerk, breed gedragen. Naast de Protestantse Gemeente en de Raad van Kerken steunen nu ook het Stadsklooster, het diaconaal centrum Jessehof, het hospice en de vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Delft en inloophuis Debora ‘Lichtjes voor Delft’. Bij regen en te veel wind wordt het ‘hart’ naar binnen verplaatst. Een uitgewaaid kaarsje, dat is pas verdrietig. Voorkeur heeft wel de plek op de Markt, vóór de kerk. In het verleden stak de burgemeester het eerste kaarsje aan en vorig jaar deden vertegenwoordigers van het hospice dat. Een gedachtenislichtje aansteken is ook voor mensen die langer geleden iemand verloren heel belangrijk. Na een half uur is er – voor wie erbij wil zijn – een korte dienst met muziek, een overdenking, een tekst uit de Bijbel en een gedicht. Dit jaar rond het thema: ‘Verdriet delen’, waarover ds. Renske Oldenboom kort mediteert. Pastores uit de Delftse kerken worden uitgenodigd aanwezig te zijn om een luisterend oor te kunnen bieden. De werkgroep probeert inmiddels statushouders en de migrantenkerken bij het initiatief te betrekken.

Rob van Essen

Lichtjes voor Delft Zondag 6 november, 14.00 uur Korte viering: 14.30 uur