‘De muziek vertolkt de hoop en kracht van het geloof’

0
331

Gospelmuziek: je wordt er blij van

Gospelmuziek is in. Dit voorjaar was er het tv-programma Amazing Grace, waarin Nederlandse artiesten gospels leerden zingen. Momenteel is in het Utrechtse Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Gospel te zien en in december komen op verschillende plaatsen in en rond Den Haag gospels tot klinken.  

Hoe het begon: op de katoenvelden in de zuidelijke staten van de VS deelden tot slaaf gemaakten spirituals, religieuze liederen, die hun houvast gaven en uit de put trokken. Hieruit ontstond gospel: zang door een solist en een koor in een spel van vraag en antwoord. De muziek verbindt, geeft kracht en is een bron van troost, hoop en inspiratie.

 

Op de kaart

Na twee jaren van lockdowns met kerst kan het nu allemaal weer. Op de Royal Christmas Fair aan het Lange Voorhout is op 22 december een singalong met Christmas carols gepland. Clifton Grep van CGrep Producties organiseert daarnaast in samenwerking met de gemeente op 23 december een kerstconcert in kerkgebouw De Toevlucht in Ypenburg. Naast Christmas carols zullen daar ook American black gospels te horen zijn. Grep is al enkele jaren bezig om deze oorspronkelijke gospelvorm in Nederland op de kaart te zetten. Dat doet hij door samenwerking te zoeken met bestaande gospelkoren en zich aan te bieden aan kerken die geïnteresseerd zijn in deze vorm van geloofsuiting. Zo zal hij in de Kruisheuvelkerk in Leidschendam op zondag 11 december het plaatselijke projectkoor leiden. In de viering worden traditionele kerstliederen ten gehore gebracht en zullen gospelliederen klinken.

Bezield zingen

In Scheveningen is al jaren het YMCA Gospel Choir actief, dat afgelopen jaar met Diane Ranselaar een nieuwe dirigent heeft gekregen. Tijdens een repetitieavond bezoek ik het koor dat uit leden van alle leeftijden bestaat. De sfeer is vriendelijk en warm en het kost mij geen moeite om af en toe mee te zingen en te klappen. De teksten zijn kort en worden vaak herhaald. ‘Je wordt er blij van’, vertelt koorlid Carla Verbaan. ‘Soms kom ik moe aan, maar ik krijg altijd energie van zo’n avond zingen.’ Ranselaar: ‘Gospel is een vorm van bezield zingen. Ik ben daarmee opgegroeid. Ik kon eerder zingen dan praten. Wij zongen thuis altijd al meerstemmig en bespeelden allemaal een instrument. In het zingen komt het goddelijke naar buiten.’ Waarschijnlijk zal het koor op de Royal Christmas Fair gospels zingen, maar het is nog niet helemaal zeker of dit lukt. Het koor bestaat veertig jaar en dat wordt gevierd op 15 april 2023 met een concert in theater De Nieuwe Regentes. Ook zingt het koor in de oecumenische viering in Scheveningen op 15 januari in de Week van gebed voor eenheid van christenen. Ze kijken ernaar uit, want de coronalockdowns hebben ook dit koor een tijd stilgezet.

Toewijding

In Museum Catharijneconvent in Utrecht is tot en met april 2023 een tentoonstelling over gospel te zien en vooral: te horen. Shirma Rouse, de Nederlandse ‘moeder’ van de gospel, is als gastconservator een drijvende kracht achter de tentoonstelling. In een telefoongesprek vertelt zij: ‘Gospel – dat betekent goed nieuws – is een lifestyle waar de muziek onderdeel van is. In de kern gaat het over je toewijding aan de relatie die je met God hebt. De muziek is een getuigenis vanuit je hart; je brengt over hoe je in het leven staat. Er zijn in Nederland meer dan een miljoen christenen die gospel beluisteren, beleven en uitvoeren. Met de tentoonstelling in het Catharijneconvent wordt dat nu zichtbaar, ook hoe groot de invloed is van gospel op allerlei verschillende muziekstijlen. En inderdaad, gospel komt oorspronkelijk voort uit lijden, maar vertolkt de hoop en de kracht van het geloof in God.’  

Greet Kappers  

11 december: kerkdienst met gospel, Kruisheuvelkerk, Burg. Roeringlaan 6, Leidschendam.
22 december: singalong op de Royal Christmas Fair, Lange Voorhout
23 december: kerstconcert met carols en gospels in De Toevlucht, Laan van Hoornwijck 140 Meezingen? Mail naar info@cgrep.nl. Zie ook de advertentie op pagina 7. Ymcagospelchoir.nl Catharijneconvent.nl

  Bij de foto: ‘Gospel is een vorm van bezield zingen.’ Foto: CGrep Producties