‘Zingen is mijn manier om de dingen te verwerken’

0
269

Rubriek Geraakt

In de rubriek Geraakt vragen we lezers naar een personage, tekst of verhaal uit de Bijbel dat hen raakt of bijzonder aanspreekt. Cathia Alkema zingt elke zondag in de kerk en wordt het meest geraakt door muziek.

Tegenover mij zit een jonge vrouw van 30 jaar die mij met heldere ogen aankijkt. We zitten in de Emmauskerk aan de Leyweg in Morgenstond, een indrukwekkende katholieke kerk met geweldig mooie glas-in-loodramen, zo laat ze mij na ons gesprek zien. Sinds 1 mei werkt zij met veel plezier 36 uur per week op het secretariaat van de parochie De Vier Evangelisten, waarvan de Emmauskerk onderdeel uitmaakt.

In Leiden heeft Cathia Alkema Engelse taal en cultuur gestudeerd. Omdat de universiteit een samenwerking had met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, kreeg zij als onderdeel van de studie daar ook een paar jaar les. Nog steeds heeft ze als sopraan wekelijks zanglessen. En elke vrijdag repeteert ze met André Vis, de dirigent die al zeventien jaar voor de parochie werkt en met wie ze inmiddels ook een vriendschap heeft opgebouwd.

Volmaakt moment

Alkema begon al vroeg met zingen: ‘Als vijfjarig kind ben ik op het kerkkoor gegaan. Nu zing ik elke zondag in een van de kerken van onze parochie, het meest in de kerk van Maria van Eik en Duinen in Loosduinen. Bij de vraag waardoor ik geraakt word, is het eerste dat bij mij opkomt dan ook muziek. Maar na enig zoeken en nadenken kwam ik ook uit bij een tekst uit Johannes 14: 15 – 17, waarin Jezus zegt: “Als je mij liefhebt, zul je mijn geboden ook uitvoeren. Op mijn verzoek zal mijn vader jullie een ander zenden, iemand die jullie bijstaat en altijd bij je blijft: de Geest van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, omdat ze hem niet ziet of kent. Maar jullie kennen hem, want hij woont bij jullie en zal altijd in jullie zijn.” Deze tekst is voor mij troostrijk en geeft mij het besef dat ik het niet allemaal alleen hoef te doen. De zestiende-eeuwse Engelse componist Thomas Tallis heeft de tekst op muziek gezet en dat stuk heb ik ook enkele keren met de cantorij van De Vier Evangelisten gezongen. Dat waren bijzondere momenten voor mij. Ik heb dan het gevoel dat alles is zoals het hoort te zijn. Ik zing voor God en dat is het mooiste dat er is. Als de muziek past in de liturgie dan is dat een volmaakt moment. Alles valt op z’n plek, alles klopt.’

Stilstaan

Dat Alkema troost goed kan gebruiken wordt duidelijk als ze vertelt over de ziektes waarmee ze kampt. ‘In augustus 2020 werd ik ziek. Ik merkte dat ik tijdens het zingen vaker adem moest halen en dat ik snel moe was. Het bleek een dubbele longembolie te zijn. Zingen was een tijdlang het enige dat ik nog kon. Behalve deze ziekte heb ik sinds mijn zesde jaar ook diabetes type 1. Ook heb ik Pfeiffer gehad, waardoor mijn leven een half jaar op pauze stond. Die ziekteperiodes waren moeilijk. Ik had het gevoel dat iedereen verderging met zijn leven, maar dat ik zelf stil bleef staan. Dat ik wel kon zingen was voor mij een manier om de dingen te verwerken. Ik kan niet zeggen dat ik het allemaal heb geaccepteerd, maar ik voel me wel gedragen. Mensen zeggen wel eens dat ze het knap vinden dat ik er zo positief onder blijf, maar ik heb ook echt wel eens een inzinking, ben ook wel eens boos. Maar dan denk ik: het is zoals het is, en dan ga ik gewoon weer verder.’  

Greet Kappers    

Luister via deze link naar ‘If ye love me’ van Thomas Tallis.