Carnaval in de Kreesiedentie

0
408
Annual Winter Carnival in Gorinchem. February 9, 2013, The Netherlands

Haagse praalwagens en dansmariekes

Februari is de maand van carnaval – dit jaar wordt het gevierd van 19 tot 22 februari. Menig Hagenaar zal hier de schouders over ophalen. Carnaval, dat is toch een feest voor onder de grote rivieren? Daar staat in steden als Oeteldonk (Den Bosch) en Lampegat (Eindhoven) drie dagen lang alles op z’n kop.  

 

Maar wist u dat ook Den Haag een heuse carnavalsnaam heeft en dat er in het niet al te verre verleden ook in onze stad uitbundig carnaval werd gevierd? Er waren aardig wat carnavalsverenigingen. In het AD van 18 februari 2022 beschrijft Leo van de Velde hoe zalencentrum Amicitia aan het Noordeinde tijdens carnaval tot de nok toe gevuld was met Charlie Chaplins, Roodkapjes, Charleston Sisters, clowns en Elvis Presleys. In de Houtrust Rotonde en het Palladium in Scheveningen werd er tot in de kleine uurtjes gefeest door verenigingen met namen als De Ooie Pieren, Ons Brabant, Kleistampers en Grobbeknotsen. Voor mensen met een beperking organiseerde De Ooie Pieren jaarlijks het Kreesiebal – afgeleid van de carnavalsnaam van Den Haag, Kreesiedentie.

‘Ook in Den Haag werd uitbundig carnaval gevierd’

De Zwiebels

Op de Facebookpagina ‘Haagse Carnavals Historie’ worden herinneringen opgehaald en foto’s gedeeld. Er komen beelden voorbij van dweilorkestjes met namen als De Zwiebels en de Koperen Klompen Kapel, dansmariekes, prinsen Carnaval en praalwagens in optocht door Haagse straten. Inmiddels bestaat het carnavalsleven in Den Haag niet meer. De laatste vereniging, De Ooie Pieren, werd in 2014 opgeheven omdat het ledental steeds verder terugliep. Kennelijk is er bij de jongere Haagse generatie minder behoefte om aan te haken bij de polonaise. Wie nu in de buurt wil gaan hossen, kan terecht in Kabbelgat (Delft), Bukkersgat (De Lier) of Ooi- en Ramsgat (Dordrecht).  

 

In de Christelijke traditie
Carnaval is een katholiek volksfeest, maar lentefeesten waarbij voor korte tijd de hele samenleving op zijn kop stond en veel werd gegeten en gedronken, werden al zo’n 5000 jaar geleden gevierd in Mesopotamië. In de Middeleeuwen kreeg het carnaval een plaats binnen de christelijke traditie. Ook hier werd het een voorjaarsfeest, voorafgaand aan de vastentijd. Zo kon men zich nog even te buiten gaan voordat men een tijd van soberheid inging. In Nederland wordt vooral in het van oorsprong katholieke zuiden van het land carnaval gevierd. En al is de traditie van het vasten bij velen in onbruik geraakt, het carnaval leeft daar als vanouds.

  Anne-Helene Borgts