Netflix-hit The Chosen ook op de Nederlandse televisie

0
554

Tv-serie biedt nieuw perspectief op Bijbelverhalen

 Eind 2022 beleefde The Chosen de Nederlandse première in filmmuseum Eye in Amsterdam. Voor deze serie over het leven van Jezus hebben de makers een verrassende invalshoek gekozen: niet Jezus zelf is het hoofdpersonage; het gaat om de mensen om hem heen, en om hoe hij hen heeft veranderd.  

 

In filmmuseum Eye werd de eerste aflevering van de serie getoond aan vertegenwoordigers van kerkelijk en christelijk Nederland. In marketingtermen is Nederland als 157e land een ‘late follower’ van deze serie, waarmee de makers hopen 1 miljard mensen te bereiken. De teller staat inmiddels op 110 miljoen.

The Chosen is het grootste gecrowdfunde mediaproject ooit. In Amerika is in november 2022 het derde seizoen gelanceerd. De makers hebben zeven seizoenen voor ogen en willen ieder jaar een seizoen maken. Initiator is de Amerikaanse filmregisseur Dallas Jenkins die in al het seriegeweld van onze tijd een kwalitatief hoogwaardige serie over Jezus wilde maken. Via crowdfunding wist hij miljoenen dollars op te halen. Dat is nog geen garantie voor succes. Geldschieters kwamen vooral uit gelovige hoek en het lag in de lijn der verwachting dat deze context een eendimensionaal filmisch portret zou opleveren: een navertelling over het leven van Jezus van kerst tot en met hemelvaart met veel shots van sterrenhemels en voorbijdrijvende wolken. Het pakte heel anders uit. De makers hadden een nieuwe aanpak voor ogen.

‘De makers hadden een nieuwe aanpak voor ogen’

Langszij

Het leven van Jezus is namelijk níet de centrale verhaallijn van deze serie. In The Chosen staan de personages rond Jezus centraal. Het gaat erom hoe Jezus mensen heeft veranderd. Jezus komt steeds langszij in de verschillende afleveringen. Daarbij gaan de verhalen over de personages in deze serie verder dan wat er in de Bijbel staat. In de Bijbel staat bijvoorbeeld maar een enkel vers over Maria Magdalena die, voor ze Jezus leerde kennen, in bezit genomen was door demonen. In de eerste aflevering van de serie wordt dit vers uitgewerkt met een heel verhaal. De serie is daarmee niet honderd procent Bijbels correct, maar de verhaalkeuzes zijn wel geworteld in de geschiedenis, cultuur en informatie die we over de Bijbel hebben. Ook keken kenners mee om te voorkomen dat de scenaristen al te vreemde bokkensprongen maakten. Zoals een schilderij over een Bijbels personage je opnieuw naar het originele verhaal laat kijken, zo is dat ook de bedoeling van de makers van deze serie. Bijzonder bij deze serie is ook de diverse cast met heel verschillende gelovige achtergronden en nationaliteiten. Overigens heeft zelfs de paus de hoofdrolspelers inmiddels ontvangen in Rome op de feestdag van Clara van Assisi, de heilige van de televisie.  

 

Tom Mikkers

Redactielid Kerk in Den Haag en betrokken bij het naar Nederland halen van deze serie  

 

 

In veel landen is de serie via Netflix te volgen. In Nederland is het eerste seizoen te bekijken bij de EO: op NPO Start verschijnt iedere week een nieuwe aflevering. Via NPO Plus zijn alle acht afleveringen inmiddels te zien.