Beeld bij pinksteren (2/3)

0
319

De redactie heeft drie fotografen gevraagd om een foto te maken over twee elementen die bij Pinksteren horen, vuur en wind, en hen gevraagd daar een korte tekst bij te schrijven.

En de wind steekt op…

Deze straatpoëzie kun je tegenkomen op een zijmuur van een huis ergens in de binnenstad van Leiden. De dichter, Willem Hussem, verwoordt hoe dat gaat met inspiratie. Een schilder begint aan een doek. Hij gebruikt z’n ambacht en vakkennis. Ineens gebeurt het: er ontstaat een dynamiek, alsof het schilderij zichzelf schildert. Onstuitbaar. Natuurlijk is de kunstenaar er helemaal bij betrokken. Maar hij wórdt gedreven. Ook beeldhouwers, schrijvers en musici kunnen daarover vertellen. Het geldt ook voor Pinksteren. Het is inzet én verwachting. Je hijst het zeil in de hoop dat de wind opsteekt en de Geest gaat waaien.

 

Jan van der Wolf