Twee Haagse jongeren over Taizé

0
247

‘Het is een soort hemeltje op aarde’

  Half juli. Myrthe de Haan (20) en Lieven Joziasse (19) zijn amper een dag terug na een verblijf in de oecumenische kloostergemeenschap in het Franse Taizé. Ze waren er een week, maar hebben wel voor een maand aan ervaringen opgedaan.  

Myrthe en Lieven waren allebei al eerder in Taizé. Voor Myrthe was het de derde keer, voor Lieven de tweede. Ze wisten dus wat ze ongeveer konden verwachten: samenzijn met zo’n tweeduizend andere jongeren, driemaal daags een gebedsdienst met meditatieve liederen en stiltes, gespreksgroepen met jongeren uit allerlei landen, slapen in een eenvoudige barak of in je eigen tent en sobere maaltijden. Lieven: ‘Taizé staat niet bekend vanwege het lekkere voedsel, maar het is goed te doen.’

 

Gemixt

Een van de dingen die hen aantrekt in Taizé is de rust. Myrthe: ‘Het is een afgesloten plek, het is of de tijd even stilstaat. Ik hoef niets met school of met andere dingen en mijn telefoon staat meestal uit.’ In en rond de gebedsvieringen is stilte belangrijk, maar waar het in Taizé vooral ook om gaat is de ontmoeting tussen jongeren uit allerlei landen en culturen. Lieven: ‘De sfeer is heel open, warm en gezellig. Iedereen van overal komt er samen. Los van goede gesprekken over het christendom is het alleen al cool omdat je jongeren tegenkomt uit heel Europa. Het is een heel gemixte groep met allemaal verschillende achtergronden. Iedereen is vriendelijk en geïnteresseerd. Dat heb je nergens anders, het is eigenlijk een soort hemeltje op aarde.’
‘Het is in Taizé of de tijd even stilstaat’
  Myrthe: ‘In mijn kerk ben ik zo ongeveer de enige jongere. In Taizé krijg ik een duwtje in mijn rug om met het geloof bezig te zijn.’ Lieven: ‘Sinds corona ga ik niet vaak meer naar de kerk, ook omdat er zo weinig jongeren zijn. Het oorspronkelijke idee van Taizé is denk ik dat je meedoet met de monniken en ziet hoe zij hun leven leiden. Ik vind het mooi dat je in zo’n ritme komt.’  

Twijfelend

Het programma in Taizé is afgestemd op jongeren tot 30 jaar. Myrthe: ‘Je hoeft niet per se gelovig te zijn, maar je moet wel openstaan voor gesprekken met anderen, zonder dat je ze wilt overtuigen. Dat is echt niet de bedoeling.’ Lieven: ‘Van de mensen die ik gesproken heb was ongeveer de helft niet gelovig, of in ieder geval twijfelend over wat ze wel en niet geloven. Daardoor krijg je interessantere gesprekken dan wanneer iemand alles zeker weet.’ Een extra programmaonderdeel was dit jaar de ‘vriendschapsontmoeting tussen jonge moslims en christenen’, waaraan Lieven en Myrthe ook meededen. Dit programma bestond uit gesprekken en informatieve workshops, maar ook uit het meemaken van elkaars gebedsmomenten. Lieven: ‘Er was een lokaal ingericht als moskee. Het was heel bijzonder om midden in Taizé – een soort kloppend hart voor jonge christenen – vanuit de open ramen het islamitisch gebed te horen.’ En nu dus weer in Den Haag. In de bus terug hadden ze het er samen over gehad dat ze wilden proberen om de rust van Taizé vast te houden in hun gewone leven. Nu hebben ze nog even vakantie. Daarna begint Myrthe aan het derde jaar van haar studie muziektherapie en Lieven start met de studie nanobiologie.   Irna van der Wekke   Bij de foto: Lieven (l) en Myrthe in Taizé: ‘De sfeer is heel open, warm en gezellig’.  

Van Den Haag naar Taizé, ga je mee? In de herfstvakantie, van 15 t/m 22 oktober 2023, reist een groep jongeren naar Taizé. Ben je tussen de 15 en 29 jaar, dan ben je van harte welkom om mee te gaan. Op maandag 4 september is er een voorlichtingsavond over de reis. Ma. 4. 19.30 u. Parkstraat 32. Aanmelden voor de voorlichtingsavond via info@pkn-denhaag.nl.