Aria’s en koralen uit de Matthäus Passion van Bach

  0
  307

  10/04/2022 om 19:00 uur

  Locatie
  Oude Kerk Voorburg


  Op zondag 10 april om 19.00 uur wordt in de Voorburgse Oude Kerk een muzikale vesper gehouden met aria’s en koralen uit de Matthäus Passion van Bach.
  Gelske van der Duin (alt) vertolkt de aria ‘Buß und Reu’, waarin het gebroken hart door spijt en berouw in woorden en muziek wordt verbeeld. Zij zingt ook het ‘Erbarme dich’, dat klinkt nadat Petrus Jezus heeft verloochend. Het Marianne Vocaal Ensemble, onder leiding van Hans Houtman, zingt de 12 koralen, waaronder het gevoelige ‘Wenn ich einmal soll scheiden’ en ‘O Haupt voll Blut und Wunden’, afgewisseld met de bijbehorende lezingen uit het evangelie van Mattheus.

  De aria ‘Erbarme dich’ drukt onnoemelijk verdriet en ondragelijke spijt uit. Muziek en zang klinken als een diepe zucht, als huilen soms, door de toonsoort die Bach kiest en de dalende motieven waarmee hij droevige emoties als geen ander weet te treffen.
  Voor Gelske van der Duin is de muziek van de Matthäus Passion onovertroffen en tijdloos. “Bach weet gevoel en emotie zo mooi te verklanken, dat de tekst van de Matthäus Passion helemaal tot leven komt. Hij stelt zowel de zanger als de luisteraar in staat zich daaraan persoonlijk te verbinden. Velen zijn erdoor getroost in moeilijke tijden.”

  Terug naar de agenda