Inleiding en gesprek over het boek ‘Hanesteen’ van Michael Elias

    0
    223

    14/05/2022 om 15:30 - 17:00 uur

    Locatie
    Nieuwe Badkapel


    De Nieuwe Badkapel, een protestantse gemeente op Scheveningen, start dit voorjaar met ‘Badkapel Boeken’, bijeenkomsten waarin telkens een boek centraal zal staan dat raakt aan het thema ‘religie of zingeving in de 21e eeuw’.
    De schrijver van het boek zal een inleiding houden en een recensent geeft een beschouwing, gevolgd door vragen uit het publiek. Zowel fictie als non-fictie kunnen op deze bijeenkomsten aan de orde komen.
    Iedereen is welkom: leden van de Nieuwe Badkapel, maar ook andere geïnteresseerden.

    De eerste bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 14 mei, van 15.30-17.00 uur, in de Kapelzaal van de kerk. Op die dag zal de roman Hanesteen centraal staan, geschreven door Michael Elias (lid van de Nieuwe Badkapel), die een inleiding zal geven over zijn autobiografisch getinte boek.
    Simon Schoon (emeritus hoogleraar theologie) spreekt daarop een recensie uit.
    Na de pauze (met koffie/thee) is er ruimte voor vragen en discussie, gevolgd door een borrel.
    Gemeentelid Jan Schinkelshoek (oud-lid van de Tweede Kamer), modereert de bijeenkomst.

    U bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen, het boek te lezen of het eventueel ter plekke nog aan te schaffen. U kunt uw boek ook laten signeren door de auteur. Het wordt gewaardeerd als u zich van tevoren wilt aanmelden voor deze bijeenkomst via info@nieuwebadkapel.nl, al kunt u op het laatste moment ook besluiten zonder aanmelding te komen.

    Voor de bijeenkomst worden kosten gemaakt. Daarom vragen we u om een vrijwillige bijdrage (pinnen of contant, richtbedrag 5 à 10 euro).

    Locatie: Nieuwe Parklaan 90, Den Haag (Scheveningen)

    Hieronder vindt u een impressie van de roman Hanesteen door Michael Elias:

    In het jaar dat Beatrix koningin wordt, zit Chiel Hanesteen als beginnend dertiger met een paar psychoses achter de rug in een inrichting. Zijn liefdesleven kende meer downs dan ups. Op zijn werk liep hij vast en met het aanschaffen van een leren jasje was hij weinig opgeschoten. Hoe nu verder? Chiels vader zat in de oorlog in een concentratiekamp, misschien ligt daar de oorzaak van zijn gekte. De misère toeschrijven aan zijn moeder, die hem met haar mateloze liefde bestookt, is ook een optie. Maar in de therapeutische gemeenschap krijgt hij te horen: ‘Hoelang blijf jij nog met dat kamp van je vader leuren?’ En: ‘Waarom blijf je zeurboeken van mistroostige zielenknijpers over je moeder lezen?’
    Ingeklemd tussen de moraal van zijn jeugd, de angst voor het moderne leven en de troosteloze praktijken in de psychiatrie wil Chiel zichzelf van kant maken. Maar op zestig meter hoogte, starend in de diepte, durft hij de beslissende stap niet te zetten. Twee jaar later moet hij eraan geloven: de liefde biedt hoop op een blij verschiet.

    De volgende bijeenkomst zal gewijd worden aan het boek ‘Ongelofelijk: Over de verrassende comeback van religie’ van Yvonne Zonderop (18 juni).

    Terug naar de agenda