De Klimaatwakers

08/09/2021 om Hele dag uur

Locatie
Catshuis


Voor mensen die zich zorgen maken over de klimaat- en de ecologische crisis kwam de verkiezingsuitslag van 17 maart als een emmer koud water over ons heen. Hoewel veel mensen in Nederland zich ernstig zorgen maken over de klimaatverandering, lijken zorgen over Corona de doorslag te hebben gegeven voor stemkeuze. Partijen die klimaatverandering ontkenden of bagetelliseerden hebben veel stemmen gewonnen, partijen die het probleem serieus willen aanpakken hebben veel stemmen verloren. Iets soortgelijks gebeurde vier jaar geleden, toen zorgen over de Nederlandse ”identiteit” het wonnen van zorgen over het klimaat.

De Klimaatwakers werden geboren toen iemand vlak na deze verkiezingsuitslag concludeerde dat er niets anders op zat dan te gaan waken: om tijdens het hele formatieproces ons hart vast te houden. Een tweede persoon was meteen enthousiast, twee dagen later lag er een plan en een week later was er een groeiend team. De behoefte aan een wake bleek breed gedragen: de ene na de andere organisatie sloot zich aan.

Veel mensen hadden na de verkiezingsuitslag behoefte aan rouw en reflectie. Wat betekent dit voor mijn toekomst en voor die van mijn kinderen? Voor de bewoners van kwetsbare landen? Is er nog hoop op de nodige verandering? En waar kunnen we die hoop dan vinden?

Vanuit die emoties is deze actie ontstaan. We zijn een groep mensen die stil willen staan bij het belang van de komende regeringsperiode. De formerende partijen bepalen de komende paar jaar of Nederland de 1,5ºC wel of niet gaat halen.
Door 24/7 mensen te hebben die met hun gedachten bij klimaatverandering zijn, kan het een krachtig signaal afgeven: Wij maken ons zorgen.

Terug naar de agenda