Monteverdi de Oude Kerk in Voorburg

  0
  119

  16/10/2022 om 19:00 uur

  Locatie
  Oude Kerk Voorburg


  Op zondag 16 oktober a.s. zullen in de Oude Kerk van Voorburg delen klinken uit de ‘Messa a quattro voci da capella’ van Claudio Monteverdi. De Capella Musica Aeterna o.l.v. Hans Houtman brengt deze muziek in een vesper die begint om 19.00 uur.

  Als de Voorburgse Christiaan Huygens in 1620 in Rome voor de eerste keer muziek van Monteverdi hoort, noemt hij die ‘de meest volmaakte muziek die hij ooit in zijn leven te horen denkt te krijgen’. Monteverdi is een muziekvernieuwer. Hij legt veel nadruk op de melodie, die in zijn visie altijd dienaar is van de gezongen woorden. En hij verstaat de kunst om de betekenis van die woorden muzikaal weer te geven, zoals in het Kyrië en Gloria, het Sanctus en het Agnus Dei; delen uit de Messa die in de vesper zullen klinken.

  Daarnaast zingt het koor muziek van J.C. en J.M. Bach en van J. Rosenmüller, componisten die staan in de ontwikkeling die Monteverdi inzette. Ook zij weten (geloofs)teksten zo op muziek te zetten, dat ons hart er ook in 2022 nog steeds door wordt aangeraakt. ‘Het is muziek met eeuwigheidswaarde.’ aldus Hans Houtman.

  Muzikale vesper Oude Kerk Voorburg
  16 oktober 2022, 19.00 uur
  m.m.v. Capella Musica Aeterna o.l.v. Hans Houtman
  Voorganger: ds. H.M. Marchand
  Collecte voor onkosten.

  Terug naar de agenda