Vredesbeurs in Den Haag

  0
  53

  23/09/2023 om 10:30 - 16:30 uur

  Locatie
  Paleiskerk


  De Haagse Vredesbeurs op 23 september is een oefening om niet te wennen aan de gedachte dat oorlog onvermijdelijk is.

  Het officiële thema van de vredesweek dit jaar luidt ‘Democratie onder druk’. Natuurlijk staan democratieën wereldwijd onder druk, maar de urgentie van de uitzichtloze oorlog in Oekraïne doet vredesmensen minder abstract denken. Dat geldt ook voor Den Haag, waar een coalitie van vredesinitiatieven uit kerk en samenleving keihard heeft gewerkt aan de totstandkoming van een heuse Vredesbeurs. Daar is voor gekozen omdat het verlangen naar vrede groter is dan ooit, maar de mogelijkheden om dit te realiseren lastiger zijn dan ooit tevoren, zowel op geopolitiek terrein – waar je maar zeer beperkt greep op hebt – als in jezelf. Want begint vrede niet altijd bij jezelf?

  De harde politiek en de innerlijke vrede lijken vrijwel niet te combineren, maar de Haagse Vredesbeurs op 23 september zal toch een poging wagen, met een keur aan leer- en doe-activiteiten. Sprekers zijn Manuela Kalsky van Nieuw Wij, Fernando Enns, hoogleraar vredestheologie, Guido van Leemput, fractiemedewerker SP en Sharief Mohammed, voorzitter Moskeebestuur. Er zijn workshops met creatieve werkvormen en je kunt slenteren langs informatiekramen van vredesbewegingen uit het hele land. Burgemeester van Zanen zal het event openen, dat plaatsvindt in de Paleiskerk achter het Noordeinde. Dit is het thuishonk van de Doopsgezinde gemeente, een kerk met heel oude vredespapieren.

  Je kunt het geheel zien als een oefening om niet te wennen aan de gedachte dat oorlog nu eenmaal een menselijk gegeven is en dat geweld onvermijdelijk is, gevangen als wij zitten in het westerse blok en anderen in het Oostblok. Om nog maar niet te spreken over andere felle conflicten zoals in Israël-Palestina. Gaat het er niet om dat we uiteindelijk pistolen afpakken van al die mensen die denken dat geweld de enige uitweg is? Dat lukt nu even niet, en soms zelfs helemaal niet. En weten we wel zo goed waarom er gevochten wordt? Weten de strijdende partijen het zelf wel, buiten de slogans en propaganda waardoor wij en zij gevoed worden? Het is zaak uitzonderlijk scherp te zijn op motieven en gevoelens van vriend en vijand, want er is altijd een ommekeer mogelijk. Het is een pleidooi voor voortdurende dialoog en onderhandelen, ook als het uitzichtloos lijkt.

  Haagse Vredesbeurs, zaterdag 23 september van 10.30 – 16.30 uur in de Paleiskerk, Paleisstraat 8. Info: Haagsevredesbeurs.nl. Aanmelden via haagsevredesbeurs@gmail.com.

  Terug naar de agenda