Met korting naar concert van Ciconia Consort

Dit jaar bestaat het lied Stille Nacht precies 200 jaar. Het Ciconia Consort houdt een concert met een speciale uitvoering van dit lied, de Pastoralmesse van Karl Kemper, de Cantique de Noël van Adolphe Adam, en liederen van Sibelius, Schumann en Schubert.

Stille Nacht is bedacht door de zangfamilie Strasser en organist Karl Mauracher. Het klonk voor het eerst op Eerste Kerstdag 1818 in de St. Nikolauskerk in het Oostenrijkse Oberndorf. Een groter publiek hoorde het op de kerstmarkt en het concertgebouw in Leipzig. Toen Stille Nacht koning Friedrich Wilhelm IV ter ore kwam verwierf het sterrenstatus. Inmiddels heeft het lied 140 vertalingen.
Aan die populariteit heeft Biedermeier bijgedragen: een Duits-Oostenrijkse kunstcultuur die zich tussen 1815 (het Weens Congres) en 1848 (het Duitse revolutiejaar) over Europa verspreidde. Huiselijke gezelligheid kwam in zwang en thuis musiceren werd een geliefd tijdverdrijf. In woonkamers werden zithoekjes ingericht en werden plantjes op de vensterbank gezet. Kerkfeesten werden thuis doorgevierd en kregen niet-religieuze kenmerken. De Kerst-mis in de kerk werd Kerstmis met familie en nieuwigheden: de kerstboom met het kerstkind, Stille Nacht naast Oh Denneboom. In 1816 beschreef Ernst Hoffmann in het sprookje ‘De Notenkraker en de Muizenkoning’ op aanschouwelijke wijze het gebruik om kinderen met kerstmis cadeautjes te geven.

Korting
Het Ciconia Consort o.l.v. dirigent Dick van Gsteren houdt een Biedermeier kerstconcert in de Nieuwe Kerk. Speciale gasten: Wendeline van Houten (sopraan), Talitha van der Spek (mezzo sopraan), Jean-Léon Klostermann (tenor) en Nanco de Vries (bas/bariton).
Lezers van KDH krijgen 20% korting (geen € 30 maar € 24). Kaarten online via zuiderstrandtheater.nl, lezerscode 1621Cico. Telefonisch via 070 88 00 333, code ‘korting Kerk in Den Haag’.

Zo. 16 dec. 15 uur. Nieuwe Kerk.

Deel dit artikel