De Tussenvoorziening: tijdelijk huis voor uitgeprocedeerde asielzoekers

Eind januari is een opvanghuis geopend voor mensen die geen kans meer maken op een verblijfsvergunning, van wie de verblijfsvergunning ingetrokken wordt, die uitgeprocedeerd raken, een hernieuwde aanvraag doen of van wie de identiteit niet te bewijzen is.
De burgerlijke gemeente verkeert bij zulke gevallen in een spagaat. Ze mag deze mensen niet opvangen vanwege de Vreemdelingenwet en het Koppelingsbeginsel. Maar ze moet wel opvangen, als gevolg van bijvoorbeeld het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind.
De bestaande voorzieningen zijn voor dit probleem ontoereikend. Stek en VluchtelingenWerk vonden dat er een aanpak nodig was die gericht is op meer preventie, op begeleiding op maat via een centrale intake en op een zo snel mogelijk (terug)leiden naar reguliere huisvesting, waar het gaat om rechthebbende gezinnen.
Er kwam een project, voor één jaar: ‘De Tussenvoorziening’, van Stek en Vluchtelingenwerk. De gemeente Den Haag gaf geld. De Diaconie stelde het pand ter beschikking. Fonds 1818 zorgt voor leefgelden.

Kussentjes
Het huis De Tussenvoorziening is met veel liefde en zorg ingericht. Projectleider Renée Helmes vertelt dat bijna alles geschonken is door particulieren: bedden, stoelen, tafels, kussentjes, tapijten, speelgoed, een strijkijzer, keukengerei. Op de banken in de woonkamer liggen plaids klaar, er zijn televisies, er hangen schilderijen en er staan gezellige frutsels op de boekenplanken. De bewoners delen hun slaapkamer met meer, maar de inrichters hebben moeite gedaan ze enige privacy te bieden.
Binnen is het goed toeven. Iets van de dreiging van de buitenwereld wordt voelbaar als je merkt dat het pand aan de straatkant niet herkenbaar is als opvanghuis. De bewoners die er al zitten, draaien consequent de voordeur aan de binnenkant op slot. Ze wilden niet op de foto.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *