Armeens gezin krijgt asiel met oneindige kerkdienst

De Protestantse Kerk Den Haag volgt de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Katwijk op met het bieden van kerkasiel aan het gezin Tamrazyan. Het gezin woont negen jaar in Nederland en moet terug naar Armenië.

De 21-jarige Hayarpi is uitgeprocedeerd en moet na negen jaar in Nederland met haar ouders, zusje en broertje terug naar Armenië. Hoewel verschillende rechters in de asielzaak van het gezin Tamrazyan een positief oordeel gaven, besloot de Raad van State dat het gezin uitgezet moet worden. Een beroep op het kinderpardon, een regeling bedoeld voor asielkinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, werd afgewezen. Volgens de Haagse protestantse kerk is dat niet uitzonderlijk: ‘Bijna elk in Nederland geworteld kind loopt stuk op het Kinderpardon. Na enkele jaren laat de praktijk zien dat met deze regeling maar in minder dan 10% van de gevallen het kinderpardon wordt toegewezen.’

Doorlopende kerkdienst
Het gezin Tamrazyan kreeg eerder asiel in een kerk in Katwijk. De Haagse Protestantse Kerk verleent asiel in buurt-en-kerkhuis Bethel. Theo Hettema, voorzitter van de Algemene Kerkenraad, legt uit wat het kerkasiel inhoudt: ‘We doen wat we altijd doen: een kerkdienst, maar dan doorlopend – zoals ook de behoefte om te worden gedragen doorlopend is. Dat doen we om dit gezin te bemoedigen, te laten merken dat we er zijn als kerk, dat er een God is die geen mens laat vallen. We bidden, zingen, zijn stil, branden kaarsen, gaan in gesprek over de geloofsvragen achter deze situatie.’ Een eeuwenoude regel schrijft voor dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen mee te nemen die daaraan deelnemen. ‘Het is geen waterdichte bescherming’, vertelde Rikko Voorberg aan Omroep West, woordvoerder namens de betrokken kerken. ‘Maar hopelijk is er genoeg respect in morele en juridische zin dat de overheid deze dienst niet zal doorbreken.’ De kerkdienst is vrijdag 26 oktober om 13.30 uur begonnen.

Dienst in Bethel.

Rust en dialoog
De Protestantse Kerk Den Haag respecteert de regelgeving en de rechterlijke uitspraken, verklaart zij in een persbericht, maar stelt de vraag: moeten minderjarigen hier het kind van de rekening worden? Voorzitter Theo Hettema: ‘Niemand kan ons vragen de ogen te sluiten voor het leed dat – objectief vastgesteld – deze kinderen wordt aangedaan. Hoe het ook komt dat een asielprocedure lang duurde, de kinderen over wie het gaat hebben nergens schuld aan. Voor hen zijn we er. En wij hebben er vertrouwen in dat uiteindelijk ook onze politici een menselijke oplossing wensen. We willen een humanitaire oplossing voor deze kinderen, en beseffen daarbij dat er nog enkele honderden kinderen in een vergelijkbare situatie zitten.’
Hettema hoopt dat de voortdurende kerkdienst de familie rust biedt, en het ruimte en tijd maakt voor een dialoog met de overheid ‘over een dilemma waar geen kerk voor geplaatst zou moeten worden: kiezen tussen respect voor de overheid en het beschermen van de rechten van een kind’.

Bekijk de getuigenis van Hayarpi op omroepwest.nl.
Op de foto hierboven: Hayarpi bij een plaquette in buurt-en-kerkhuis Bethel, wat ‘Huis van God’ betekent. Bron: Twitter-account van Hayarpi.

Deel dit artikel