Alphacursus City Life Church: ‘De gentleman wacht tot jij open doet’

In de basement van de evangelische City Life Church ruikt het op deze Alpha-avond naar rookworst en hutspot. Er staat een lange rij geduldig te wachten om er een bord vol van te krijgen. Rondkijkend zie ik hippe zitjes en discoachtig verlichte ramen die een paar keer per minuut van kleur veranderen. Op de bierviltjes staat: Church, but different.

Best wel heftig
Het zijn vooral jongeren die zijn gekomen, een stuk of zeventig. ‘Mensen in alle kleuren en smaken’, zegt de coördinator. Tijdens het eten zit ik naast een van de maar liefst twintig vrijwilligers. Zij vertelt dat ze dit doet omdat ze het zo belangrijk vindt dat er een plek is waar mensen veilig hun vragen kunnen stellen en hun geloof verdiepen.
Na de maaltijd wordt er even teruggeblikt op de vorige bijeenkomst. ‘We hebben het over onze zonden gehad, dat was best wel heftig, maar Jezus geeft ons vrijheid en vreugde.’ Overal zie ik mensen instemmend knikken. Bij de andere alphacursussen die ik bezocht, ontbrak het ook al niet aan geloofsenthousiasme, maar hier lijkt de blijmoedigheid ervan af te spatten.

Verliefd
Het onderwerp is vanavond: hoe kun je geloven? De inleiding wordt gedaan door een jonge vrouw. Zij doorspekt haar verhaal met vergelijkingen uit het dagelijks leven. ‘Iedereen kent het wel als je verliefd bent; alles verandert. Zo is het ook als je een relatie met Jezus hebt.’ Iedereen luistert geboeid.
Ze vergelijkt het geloof in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest met een statief met drie poten. ‘Ze zijn alle drie nodig, anders sta je niet stabiel.’ Jezus noemt zij een ‘gentleman’. ‘Hij staat voor de deur, klopt aan en wacht tot jij opendoet.’ ‘Je kunt de genade van God niet verdienen’, vervolgt ze, ‘die wordt je gegeven. Het is gratis, maar niet goedkoop. Jezus is voor onze zonden gestorven en dat is heel groot. Je kunt dit cadeau alleen maar ontvangen door geloof en vertrouwen.’

Wat vooral opvalt is de zekerheid die zij uitstraalt en die ik ook zie bij de begeleiders van de kleinere groepen, die na de inleiding worden gevormd. Als de deelnemers aan het woord komen levert dat persoonlijke verhalen op, getuigenissen van levens die heel anders liepen dan gedacht. Alles wordt op God betrokken. ‘Hij blijft verbazen’, is de conclusie.

Indruk opdoen van een cursus in een andere kerk? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *