Alphacursus studentenvereniging Alpha: ‘Een eindeloos leesbaar boek’

Tien hoog in een studentenflat drink je op een alpha-avond geen koffie of thee, maar cola. Aan de muur hangen kleurrijke posters: Jesus, the joy of my life.
De pompoensoep staat op het vuur als de jongeren komen binnendruppelen, de sfeer is informeel en hartelijk. Negen studenten die gezelligheid willen combineren met verdieping van hun geloof door middel van een goed gesprek. Ze willen de Bijbel bestuderen met gelijkgestemden, waarbij de kerkelijke richting niets uitmaakt. ‘Ons uitgangspunt is de Bijbel en het is juist leuk om in een open sfeer ook een andere mening te horen. Als je allemaal van dezelfde kerk komt, ben je het zo gauw met elkaar eens’, zegt een van hen.
De leden van de vereniging zijn trots op hun Alpha-cursus. ‘Het is een goede gelegenheid om ons geloof uit te dragen, om te laten zien waar we mee bezig zijn.’ De cursusavond trekt ook anderen, bijvoorbeeld iemand die zomaar eens langskomt. Een flatgenote kwam op het idee door de poster in de hal.

Vissers
Na de maaltijd wordt er gezongen en komt het landelijke Alpha-boekje op tafel. De inleiding is een soort introductie over hoe de Bijbel is opgebouwd en er komen wat bijzondere weetjes langs. Bijvoorbeeld dat er in 2008 150 miljoen bijbels zijn verspreid. Best indrukwekkend, maar dat waren er toch 30 miljoen minder dan Ikea-catalogi. Ook wordt het bijzonder genoemd dat de Bijbel geschreven is door ruim veertig auteurs uit alle lagen van de bevolking, van een koning tot vissers. ‘Bij welk ander boek kom je dat tegen?’
De wens komt op tafel om datgene wat je leert uit de Bijbel in de praktijk te brengen in het hier en nu. ‘De vragen van anderen op een avond als deze, helpen mij daarbij’, zegt een student. ‘Ik ga er meer over nadenken, nieuwe verhalen prikkelen me om verder op onderzoek uit te gaan.’

Er is in het algemeen al een flinke bijbelkennis bij deze mensen. Er is ook een verlangen naar nog veel meer. ‘Om het kort samen te vatten: het is voor mij de waarheid’, zegt een van hen. ‘Een eindeloos leesbaar boek,’  zegt een ander.

Indruk opdoen van een cursus in een andere kerk? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *