Pionieren in de wildernis van de Marcustuin

Het was een rommelplek, het terreintje achter de Marcuskerk in Moerwijk. Er werd geblowd en inbrekers gebruikten het als uitvalsbasis om bij de achterkanten van huizen te komen. Maar sinds vorig jaar zomer waait er een andere wind. De grond is nog van de gemeente Den Haag, maar de Marcuskerk kreeg toestemming om er een tuin aan te leggen.

Er staan nu aan weerszijden hekken. Op dinsdag en donderdag gaan die open en is de tuin toegankelijk. Maar je kunt de tuin ook in via het Marcushuis. Dat is de basis voor MarcusConnect, een plek waar gezocht wordt naar een nieuwe manier van kerk-zijn. Bettelies Westerbeek werkt er als missionair pionier.

Eigenlijk heeft Bettelies vandaag vakantie, maar er is een boom gekapt en nu helpt ze met het wegsjouwen van de takken. Het is zo leuk dat allerlei buurtbewoners de weg naar de tuin hebben gevonden, vertelt ze. En de achterburen zijn blij dat het er nu veilig is. De tuin verbindt dus letterlijk en figuurlijk kerk en buurt met elkaar.

Er moet nog een hoop gebeuren in de Marcustuin, maar de contouren tekenen zich al af. Er slingert een paadje van hek naar hek en her en der staan rijtjes tere plantjes. Op bordjes staat wat het is. Er is een flink gedeelte waar een onbestemd groen welig tiert. Ook daar bordjes, met de tekst ‘wildernis’ erop. Is dit een verwijzing naar het begin van de Bijbel? Of gewoon een knipoog en een variant op het bord ‘werk in uitvoering’?

Deel dit artikel